fbpx
Jukolux Oy

Jukolux Oy

Jukolux Oy tekee LED-valaisimia räjähdysvaarallisiin teollisuusympäristöihin, yhtiö on erikoistunut ATEX-suojattujen LED- erikoisvalaisimien tuotekehitykseen, valaistusratkaisujen markkinointiin ja myyntiin. Tuotteissa käytettävien komponenttien kokoonpanotyöt tehdään Vaasassa, ja miltei kaikki tuotteissa käytettävissä komponenteista valmistetaan Suomessa. Yhtiö on perustettu vuonna 2015 ja se on keskittynyt viime vuodet pääasiassa tuotekehitykseen. Vuoden 2020 pääpaino on kansainvälistymisessä ja sen vaatiman liiketoiminnan kehittämisessä.

Tuotekehitystä mekaniikkasuunnittelun, 3D-tulostuksen ja lämpösimuloinnin yhdistelmästä

Origo Engineering oli Jukoluxille täysin uusi tuttavuus, kun he aloittivat yhteistyön Zone II LED-valaisimen tuotekehittelyprojektissa. Jukoluxilla tarvittiin tuotekehitykseen kumppania, jolla olisi osaamista sekä mekaniikkasuunnitelusta että lämpösimuloinnista.

Tuotekehityksen tavoitteena oli löytää tuotteen suunnittelussa ratkaisuja tuotteen edullisempaan valmistustapaan ja selvittää samalla edellytykset sarjatuotannon suhteen. Origo Engineeringiltä löytyi tähän kaivattua täsmäosaamista ja kokonaisuuden hahmottamisessa tarvittavaa käytännöllistä näkökulmaa.

—Origo Engineering toi projektiimme lisäresurssia lämpösimulointiin ja mekaniikkasuunnitteluun.  He ovat olleet mukana tuotteen mekaanisessa ja toiminnallisessa kehittämisessä ja päässeet töissä nopeasti kiinni siihen ajatukseen, mitä me ajoimme takaa, Jukolux Oy:n toimitusjohtaja Ismo Aukee kertoo.

3D-tulostamista ja lämpösimulointia

Yritysten välinen yhteistyö on jatkunut tuotekehityksen parissa myös muissa projekteissa. Mekaniikkasuunnittelun lisäksi Origolta saatava osaaminen lämpösimuloinnin ja LED-piirikortin kuormitussimuloinnin tekemisessä on ollut olennaisessa roolissa Jukoluxin tuotekehityksessä. 3D-tulostaminen on jouduttanut joidenkin ratkaisujen tekemistä ja ohjannut tuotekehitysvaiheessa oikeaan suuntaan jo kehittämisvaiheessa. Aukee uskoo, että 3D printtauksen avulla saatiin merkittäviä säästöjä myös T&K-kuluissa.

— IP-luokitusjärjestelmä on Euroopassa käytössä oleva järjestelmä sähkölaitteiden ja laitekoteloiden tiiviyden määrittämiseksi.  Eri olosuhteisiin ja käyttötarkoitukseen suunniteltujen valaisinratkaisujen tulee täyttää myös kyseiset vaatimukset. Tästä syystä teemme tuotekehityksessä oleville tuotteillemme perusteelliset pöly- ja vesitiiveystestit ennen kuin lähetämme ne laajempiin Atex- hyväksyntä prosesseihin, Aukee kertoo.

Tuotekehitysprojektissa yhtenä näkökulmana olikin tutkia, voiko tuotteen toteuttaa kevyempänä versiona säilyttämällä kuitenkin standardien vaatimat ominaisuudet. Samalla on voitu todeta, voidaanko tuotantokustannuksissa saada aikaan säästöjä.

—3D-tuloste auttoi meitä hahmottamaan tuotekehityksessä tehdyt muutokset konkreettisesti. On selvää, että kun tuotetta voi hypistellä käsissä, sen ominaisuuksista saa heti paljon paremman käsityksen. 

Origo Engineering avuksi tuotteen tutkimiseen ja ratkaisujen hakemiseen

Aukee on tyytyväinen Origon tapaan toimia. Heiltä on löytynyt oikeat työkalut olemassa olevan materiaalin hyödyntämiseen ja työhön on päästy nopeasti kiinni. Hän kehuu myös Origon tapaa olla läsnä ja keskittyä asiakkaan projektiin sataprosenttisesti.

—Origon henkilökunta on välitöntä ja he ovat helposti tavoitettavissa. Yrityksessä on monipuolista osaamista 3D-tulostamisesta, AM-suunnittelusta, mekaniikkasuunnitelusta ja lämpösimuloinnista. Voin mielelläni suositella yritystä lisäresurssiksi joko tilapäiseen tai pidempiaikaiseen tuotekehitykseen ja suunnitteluun.

Asiakas

Jukolux Oy

Julkaistu

16.06.2020

Avainsanat

Mekaniikkasuunnittelu